PEČENA BUČNA SEMENA
Sestavine:
- olivno olje (1 žlička na skodelico semen) ali stopljeno maslo
- ščepec soli
- bučna semena
Postopek:
Bučna semena očistimo kolikor se da, vendar jih ne operemo.
Še vlažna rahlo osolimo (malo manj kot pomfri) in zmešamo z malo stopljenega masla ali olivnega olja.
Na pekač položimo peki papir in po njem razprostremo bučna semena, tako da se med seboj ne bodo prekrivala. Medtem segrejemo pečico.
Pri temperaturi okoli 150 stopinj pečemo dobre pol ure, oz. dokler bučna semena ne dobijo rahle zlate barve. Vmes jih enkrat premešamo. In nikar ne pozabimo nanje!
Najboljša so sveže pečena, kar ostane, pa spravimo v dobro zaprti posodi.
BUČNI PIŠKOTI
Sestavine:
300g pšenične bele moke
80g sladkorja v prahu
180g masla
100g bučnih semen
sol
1 kokošje jajce
marmelada
Postopek:
V posodi zgnetemo moko, sladkor v prahu, maslo, mleta bučna semena, sol in jajce. Testo za 30 minut shranimo v hladilniku.
Testo razvaljamo in iz njega z modelčki izrežemo kroge.
Polagamo jih na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 10 minut na 180° C.
Ko se piškoti ohladijo jih premažemo z marmelado in po 2 stisnemo skupaj.
Čokolado stopimo v posodi nad vrelo vodo in vanjo pomočimo piškote do polovice.
Pustimo da se čokolada strdi.
KOLAČ Z BUČNIMI SEMENI
Sestavine: (za pekač premera 26 cm)
Biskvit
- 6 jajc
- 170 g sladkorja
- 200 g moke
- Vrečka pecilnega praška
- Vrečka vanilijevega sladkorja
- 70 ml bučnega olja
- 25 ml vode
Nadev
- 300 ml sladke smetane
- 300 g grškega jogurta
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 vrečka želatine fix
- 4 pesti narezanih bučnih semen
- + narezana bučna semena za dekoracijo
Postopek:
Stepi jajca s sladkorjem. Dodaj moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor, bučno olje ter vodo. Dobro premešaj. Okrogel pekač obloži s papirjem za peko in namaži rob z maslom. Zmes vlij v pekač in peci 30 minut na 175 stopinjah Celzija.
Ko je biskvit pečen, pusti, da se ohladi, nato pa ga prereži na polovico.
Popraži bučna semena v ponvi na žlici olja.Grškemu jogurtu dodaj želatino in mešaj 1 minuto. Dodaj še sladkor v prahu in ponovno premešaj. Stepi sladko smetano in jo primešaj k nadevu. Nazadnje pa dodaj še pražena bučna semena.
Namaži približno polovico nadeva na prvo plast biskvita. Pokrij z drugo plastjo in namaži še preostal nadev. Kolač potresi z narezanimi bučnimi semeni. Postrežeš ga lahko takoj.
RULADA Z BUČNIMI SEMENI (s kremo in malinami)
Sestavine:
Biskvit
- 7 rumenjakov
- 1 vanilin sladkor
- limonin sladkor
- 7 beljakov
- 6 žlic sladkorja
- 10 dag fino mletih bučnih semen
Krema
- 3 dl mleka
- 1 puding
- 4 žlice sladkorja
- 12 dag mascarponeja iz Hoferja
- 5 dag malin
Postopek:
Biskvit
Rumenjake in sladkor dobro zmešamo, dodamo semena, premešamo, nazadnje dodamo trdo narejen sneg iz beljakov. Na peki papirju pečemo 10 minut na 180 stopinj. Namažemo s kremo, potresemo z malinami in zavijemo.
Krema
Skuhamo puding in v ohlajenega zamešamo mascarpone.
BUČNI LANGAŠI
Sestavine:
- 1 kilogram moke
- 40 gramov kvasa
- 2 jajci
- malo soli
- 0,5 litra jogurta
- 3 decilitri mleka
- 2-3 žlice bučnega olja
- 20 dekagramov mletih bučnih sevmen
Postopek:
Kvas pristavimo, dodamo preostalim sestavinam in zamesimo voljno testo, ki naj nato počiva, da se lepo dvigne. Iz testa oblikujemo sploščene kroge, podobne palačinkam, in jih ocvremo v segretem sončničnem olju. Ponudimo s kislo smetano, ki smo ji dodali zdrobljen česen.
BUČNA RULADA Z MLETIMI BUČNIMI SEMENI
Sestavine:
- 6 jajc
- 100 gramov mletih bučnic
- 6 žlic sladkorja
- kisla smetana
- 1 vaniljev sladkor
- 1 limonin sladkor
Postopek:
Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vaniljev sladkor in limonin sladkor. Dobro premešajte in počasi dodajte mlete bučnice. Na koncu masi dodajte sneg iz beljakov. Maso vlijte v pekač na pekovski papir, pecite deset minut na 180 stopinj Celzija. Ko je biskvit pečen, ga premažite s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.
AJDOVA POGAČA Z BUČNIMI SEMENI
Sestavine:
- 40 dekagramov ajdove moke
- 2-3 decilitri slanega kropa
- 70 dekagramov skute
- 4 decilitri kisle smetane
- 2-3 jajca
- malo soli in 3 žlice sladkorja
- 20 dekagramov mletih bučnih semen
Postopek:
Za nadev zmešamo skuto, smetano, jajca, sol in sladkor.
V ajdovo moko naredimo jamico in vanjo vlijemo slani krop. Hitro zamesimo testo in ga razdelimo na dva dela. Prvi del razvaljamo in položimo v namaščen pekač, premažemo ga s kislo smetano in nanj damo polovico nadeva, nato posipamo z mletimi bučnicami. Razvaljamo tudi drugi del testa, ga enako premažemo in posipamo z mletimi bučnicami. Po zgornjem sloju lahko po želji dodamo malo smetane in malo celih bučnic.
JUHA RDEČE PESE Z BUČNIM PIREJEM IN PIRINO POLENTO
Sestavine:
- 2 dag masla
- 2 dag šalotke
- 0,1 dcl svetlega martinija
- 20 dag kuhane rdeče pese
- sol
- kajenski poper
- mleta kumina
- krompir
- kisla smetana
- bučno olje
- pirina polenta
Postopek:
Juha: Šalotko prepražimo in zalijemo s svetlim martinijem. Dodamo vodo, začimbe in rdečo peso. Ko vse skupaj prevre, v mešalniku dobro premešamo.
Bučni pire: Krompir skuhamo v slani vodi, dodamo kislo smetano in bučno olje ter pretlačimo.
Pirina polenta: Polento skuhamo, dodamo malo oljčnega olja in vejico rožmarina.
Sestavljanje krožnika: Na sredino nabrizgamo mehko pirino polento, na njo bučni pire, okrog pa polijemo pesino juho in posipamo s praženimi bučnimi semeni.
TANKE REZINE RAČJIH PRSI NA SOLATI Z BUČNO MAJONEZO
Sestavine:
- 1 kos račjih prsi (file)
- sol
- poper
- bučno olje/majoneza
Postopek:
Račje prsi solimo, popramo in oblijemo z bučnim oljem. Zavijemo jih v živilsko folijo in jih mariniramo tri dni. Nato jih rahlo opečemo in ohladimo ter zamrznemo.
Ob postrežbi jih vzamemo iz zamrzovalnika in jih narežemo na tanke rezine, položimo na motovilec, pokapljamo z bučnim oljem, posipamo z ostružki parmezana. Solimo in popramo ter okrasimo s čipsom rdeče pese, drobtinami ajdovega kruha in bučno majonezo.
SLADOLED Z BUČNIM OLJEM IN SEMENI
Postopek:
Vaniljev sladoled razporedimo po desertnih krožnikih, prelijemo z bučnim oljem in potresemo z bučnimi semeni.
POTICA IZ BUČNIH SEMEN
Sestavine:
Testo
- ½ kg moke
- 8 dag sladkorja
- 6 dag masla
- 1 kocka kvasa
- sol
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 0,5 l mleka
- naribano limonino lupino
Nadev
- 1/8 L mleka
- 20 dag bučnih semen
- 3 jedilne žlice drobtin
- cimet
- rum
- 3 jedilne žlice meda
Postopek:
Kvas raztopimo v malo tople vode in dodamo nekaj moke. Posipavamo z moko in pustimo da vzhaja. V preostalem mlačnem mleku raztopimo sladkor, maslo in sol, dodamo jajce, rumenjak in limonino lupino. Ko prične kvas delovati, zamesimo zraven ostale sestavine. Pokrito pustimo vzhajati, dokler se volumen ne podvoji.
Za nadev bučna semena fino zmeljemo. Pogrejemo mleko in med, 1 – 2 jedilni žlica ruma, malo cimeta in dodamo bučna semena z drobtinami. Če je masa čvrsta dodamo še malo mleka. Testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Zvijemo od obeh strani k sredini in položimo v pomaščen pekač. Pečemo v prej ogreti pečici 45 minut pri 200 C.
POLNJENI BUČNI CVETOVI
Sestavine:
- 12 bučnih cvetov
- mast za cvrenje
Testo
- 200 g moke
- 2 jajci
- 3/10 L vina (piva ali mleka)
Nadev
- 200 g masla
- 2 čebuli
- 70 g drobtin
- 3 rumenjaki
- limonin sok
- sesekljan peteršilj ali druga zelišča
- sol, poper
Postopek:
Rumenjake, moko, sol in vino (pivo ali mleko) zmešamo v trdno testo, dodamo stepene beljake in premešamo. Testo naj počiva. Cvetove operemo in osušimo. Nadev: Čebulo sesekljamo in jo do steklenega prepražimo v maslu. Damo v posodo in primešamo ostale sestavine. Na vsak cvet damo nekaj nadeva in ga zvijemo. Napolnjen cvet povlečemo skozi pripravljeno testo in ga ocvremo.
BUČNA JUHA Z RIŽEM
Sestavine:
150 g riža, zelenjavna jušna osnova
150 g ohrovtovih listov
150 g mesa buče (hokaido ali muškatne buče)
1 čebula, oljčno olje
šopek krebuljice in peteršilja
sol, poper
Postopek:
Riž skuhajte v slani vodi. Posebej skuhajte ohrovt in ga po petih minutah odcedite ter premestite v ledeno mrzlo vodo, da bo ostal lepo zelen. Nato ga še enkrat dobro odcedite in zmešajte v mešalniku, da dobite pire. Sesekljano čebulo pražite na oljčnem olju samo toliko, da ovene, in dodajte nerezano bučo ter jo z dodatkom malo vode dušite pokrito, da se zmehča. Odcedite riž ter ga umešajte med bučo in čebulo. Premešajte in dajte vsebino na krožnike ter prelijte z zelenjavno jušno osnovo.Na juho dajte še žlico ohrovtovega pireja ter okrasite z listi krebuljice in peteršilja.